2017. augusztus 31., csütörtök

Botrányos tanítók



 Iskolakezdésre


Holnap szeptember 1. megkezdődik a 2017-2018-as tanév. A diákok többsége szerint nem véletlen, hogy ekkor robbant ki a második világháború is. A szülők fellélegeznek, a diákok és pedagógusok elszomorodnak. Elkezdődik egy újabb kihívásokkal teli év. Mindannyian ismerjük azt a humoros mondást, hogy a pedagógus előtt két út van: Az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan. Voltak, akik ezt szó szerint értelmezték, és megbotránkoztató módon írták be nevüket az iskola történelmébe. A következő tanárok az ongai iskola pedagógusai voltak, azonban azt előre lekel szögezni, hogy az ott dolgozók többségére nem voltak jellemzők az effajta viselkedések. Nézzük hát, kik is azok, akiknek az életéről a „Rossz tanár”-hoz hasonló film készülhetne.
1788-tól Ongán Nagy András a tanító. Sokat mulatott, éjszakánként eljárt otthonról. Szemére vetették még többek között azt is, hogy átjavította a tanítói szerződésben meghatározott bérét, továbbá, hogy a papnak járó dézsma egy részét szekerekkel behordatta az iskolába. Az is előfordult, hogy másnak a megtrágyázott földjét vetette be a sajátja helyett. Védekezésképpen azt hozta fel mentségül, hogy kevés jövedelméből nem tudja fenntartani a családját, továbbá, hogy az ő földjét nem szántották fel, pedig az a tanítói díjlevélben benne foglaltatott. 1801-1808 között azonban már nem volt rá panasz, ekkor azonban összeveszett a földesúrral, aki új rectort hozatott a faluba.
Sárkány tanítót vádló levél
1842-1843 között Sárkány Albert volt a tanító, aki szintén sokat volt részeg, gyakran káromkodott, s még bor ellopásával is megvádolták. Máskor olyan mértékben berúgott, hogy miután össze-vissza hányta magát, szekérrel kellett hazavinni, mivel a kutyák majdnem megszaggatták. Felesége pedig azzal borzolta a kedélyeket, hogy „éjszakánként egyedül mászkált és sövényeken járt keresztül.” Ezen életvitele miatt hamar megváltak tőle.
1849-ben sem sikerült jobban a választás. Varga István iszákos, részeges, erkölcstelen, és kibírhatatlan volt. Viselkedése miatt megintették, továbbá az esperes úr is megdorgálta, de ez se segített ezért másfél évnyi tanítás után elbocsájtották.
Mint ahogy azt korábban mondtam, az ongán és a környék iskoláiban dolgozó tanárok, kifogástalan életvitel mellet, példásan végezték munkájukat. Róluk majd pedagógus napon emlékezünk meg. Addig is jó tanítást, tanulást mindenkinek!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése