2017. augusztus 10., csütörtök

A 12 éves nagykinizsi szabadságharcos



A legfiatalabb 48-as honvéd

A korabeli törvények szerint csak a 18. életévüket betöltött személyek jelentkezhettek honvédnek. A rendkívüli idők azonban törvényt bontottak. Volt, amikor a törvényt kijátszva nők férfiruhát öltöttek, a fiúk füllentve életkorukat növelték meg a felvétel érdekében. A haza védelméből minden korosztály kivette a részét, de kevésbé ismert tény, hogy 1848/49 honvédő hadserege igen fiatal emberekből állott. A 16-19 év közötti korosztályból pl. 62-en lettek kapitányok, s még többen érdemelték ki tizenévesként a hadnagyi, főhadnagyi rangot.
Gyermekek tiszteletadása
         A 13 esztendős Blaskovics Lajos tüzérnek állt. Büttner Emil 16 évesen kapott hősiességéért vörös sipkát és őrmesteri rangot. Édes Vince 15 évesen Bem apó seregében harcolt. A 13 esztendős szepességi Gergelyi Béla a honvédvadászok között küzdött. Gyömörey János 15 évesen lett Komárom várában tűzmester. A 13 esztendős pataki diákot, Illyés Bálintot a honvédvadászoknál nevezték ki hadnaggyá. A mádi születésű Koroknay Dániel 14 évesen állt be tüzérnek. Pilaszanovich Béla 17 évesen lett a Hunyadi-huszárok hadnagya. Siming Rezső 14 évesen már egy fontos löveg tűzmestere. Szomjas Károly 13 évesen kapta meg a III.osztályú katonai érdemjelet. Than Károly 13 évesen Bem apó tüzére, majd felnőttként világhírű vegyész. Az alig 14 éves Lehel-huszár, Tóth Imre András emlékét Jászjákóhalmán egy kopjafa őrzi. A békéscsabai Zsilinszky István 13 évesen lett honvéd. A teljesség igénye nélkül felsorolt nevek mögött ott találjuk a hasonló korú gyermekkorú honvédek további százait, kiknek nevét sajnos nem őrizte meg az utókor.
A szabadságharc talán legfiatalabb honvédjét Szabó Józsefnek hívták, aki a Hernád menti Nagykinizsen látta meg a napvilágot. Ma azt mondhatnánk, kisfiú volt még. De amikor Tápióbicske hídjánál feltűzte szuronyát puskájára, már hét nagy ütközet volt mögötte. Életéről sok információt szolgáltat a zsujtai születésű sárospataki jogászhallgató, Karsa Ferenc, aki 1853-ban írt naplójában több gyermekhős nevét megemlíti. Az ő „legénye” –akkor valójában tisztiszolga- volt a 12 esztendős Szabó Jóska.
            Karsa Ferenc naplójában a következő bejegyzéseket olvashatjuk Jóskáról:
Karsa Ferenc
„Egy negyed óra múlva jelenti (Koczák István): van húsnak való de kenyér nincs. –„ Kenyér helyett” szól közbe Szabó Jóska, a kinyizsi juhász bojtár, - „Jó lesz a káposzta –a meg van a kocsma pincéjében”. Ez a Szabó Jóska őrmesteri szolgám volt, s mindég oldalamon tartózkodott egész Tápió Bicskéig, a hol mellettem esett el...”
            A bodrogkeresztúri összecsapás leírásánál említi meg Karsa hadnagy: „Szabó Jóskának épen mutató úját lőtték el a puska ravaszával együtt…” „Közvetlen mellettem, hű legényem és bajtársam Szabó Jóska…” Ez a bejegyzés a két ember közötti bensőséges kapcsolatra utal: nem a tiszt és a tisztiszolga, hanem a bajtársak egymásrautaltsága, egymás segítése érződik ki ebből a mondatból. Szabó Jóska a csaták szüneteiben ellátta Karsa hadnagyot, magában az ütközetben ő is olyan honvéd volt, mint a többi.
            Amikor borért szökik be az ellenség megszállta Tokajba, Karsa hadnagy őszintén aggódik Szabó Jóska visszatértéig. „Még hajnal előtt megérkezett Szabó a borral. Beszélte, hogy a város tele van némettel, de azért eltekergett valahogy a szőlők felől Endre bátyámhoz…”
            Szabó Jóska halálát, a tápióbicskei ütközet kezdetének tragikus epizódját is megörökítette a hadnagy naplója:
            „Amikor a szűk utcába berohantunk, golyózápor fogadott, de azért meghökkenés nélkül tolakodtunk előre, s már a zsák végéhez értünk, midőn egy 4 láb magas trágyából, gazból hevenyészett torlasz mögül hatalmas sor tűz csap közénk, s ugyan abban a pillanatban a házak és ólak padlásáról erősen puskáznak ránk. (…) Ebben a pillanatban hátunk mögött is ropognak a fegyverek, s a hátulsó sorok között nagy pusztítást tesznek. (…)A közbülső századok még jobban összegomolyodnak, a bátrabbak elhullott bajtársaik hulláin taposva még egyszer neki rontanak a torlasznak, mind hijába – nagy veszteséggel vissza löketnek. Az utolsó erőlködésben elesik mellékesen Szabó Jóska hű legényem a ki 1848. dec. 11-től mindvégig mellettem volt osztozott szívesen nélkülözésemben, igyekezett mindenben kedvemet keresni. Lelkemből szívemből sajnálom a derék fit, a vitéz katonát…”
A tápióbicskei ütközet
            Az ifjú halálának és eltemetésének is csak feltételezett helyét sejtjük. Tápióbicskén a Harcmező utcában állítottak emlékére kopjafát, mintegy jelezve a hősi halál valószínű helyét. Kossuth korabeli rendeletére minden elesett honvédet hősi halálának helyén temettek el, kerülve a tömegsírt. Tápióbicske temetőjében nincsenek honvédsírok, a falu határában levő, Rákosi Viktor írása nyomán országosan ismert „korhadt fakereszteket” 1882-ben Fejér István bíró szedette fel, s a Nagykátai út mentén felállított kőkereszt alá helyezték a csontokat. Minden valószínűséggel ide kerülhettek Szabó Jóska névtelen fejfája alatt nyugvó hamvai is. A Tápióhoz közeli sírokban található maradványokat az 1910-ben felállított központi honvédemlékmű osszáriumába gyűjtötték össze. A tápióbicskei ütközet hősi halottainak egyéni síremlékei egyedül a nagykátai temető „Hősök kertje” honvédparcellájában találhatók. Az itt kialakított közös emlékművön szerepel egy Szabó József nevű közkatona, aki a nagykátai plébánián őrzött halotti anyakönyv szerint „52. zászlóalj közvitéze. Veszedelmes lövést kapott. Meghalt április 19-én.”
            Nagykátán többen osztják azt a nézetet, hogy valójában Karsa Ferenc legényéről van szó. Egyezik a név, a zászlóalj, a besorolás, sebesülés módja. Karsa nevezetes naplójában arról nem esik szó, hogy zászlóaljában többen is viselték volna a Szabó József nevet.
Az 1980-as évek végén Sátoraljaújhelyen létesült egy kopjafa-liget, melyben a szabadságharc gyermekhőseinek állítottak egy-egy faragott emlékjelet. Szabó Jóska is helyet kapott ebben a pantheonban, itt létesült az első emlékjele.
A Jász Múzeum kiállítása a gyermekhősökről
A 90-es években a szülőfalu Nagykinizs is úgy gondolta, hogy kötelessége neves szülöttének az emlékét ápolni. Az iskola udvarán egy emlékliget létesült, melyben egy-egy kopjafa Szabó Jóska ütközeteinek helyét szimbolizálta.
            Tápióbicske a 90-es évek elejétől kezdte el a 12 esztendős gyermekhonvéd emlékének gondozását. Elsőként egy szerény kopjafát állítottak a központi honvédemlékmű szomszédságában, majd Tápióbicske önkormányzata 1996-ban emléktáblát helyezett el a nagykinizsi huszita templomban Szabó József megkereszteltetésének helyén.
A felfedezők (1989-ben alakult országos gyermekszervezet, a Magyarország Felfedezői Szövetség) szövetsége 1998-ban a „Kossuth Lajos azt üzente…” országos mozgalom keretében „Szabó József Ifjú Honvéd Emlékérem” elnevezéssel alapított kitüntetést. Fehér István – egykori bíró – az 1880-as években alapítványt tett azzal a meghagyással, hogy amíg magyar gyermek él Tápióbicskén, minden évben április 4-én kapjon egy zsemlét. Emlékezve arra, hogy azt a földet, mely nekik a fehér kenyeret termi a magyar hősök vére öntözte.
            Végezetül pedig Rákó József gondolataival zárom e sorokat, ki sokat tett a 48/49-es gyermekhősök felkutatásáért, megismertetéséért:
… valahányszor csak rábukkantam egy-egy új gyermekarcra, majd megtudtam róla, hogy kistermetű, vézna, törékeny fiú volt, mindig föltámadt bennem a kérdés: hogyan bírták ezek a gyerekek elviselni az egyik napról a másikra rájuk szakadó megpróbáltatásokat ?

            Egy esztendő alatt keresztül-kasul, gyalog járták be Magyarországot a Felvidéktől a Délvidékig, Komáromtól Világosig. Cipelték a felszerelést, áztak, fáztak, nélkülöztek, véres csatákat vállaltak. Hogyan tudták kibírni édesanyjuk gondoskodó szeretete nélkül azok a fiúk, akiknek szuronyos puskája magasabb volt, mint ők maguk ?

            Honnan támadt egy varázsütésre bennük az az erő, amely a hős ifjakkal, férfiakkal egy sorba emelte és megtartotta őket a zászló alatt, amikor testvérük, barátjuk, iskolatársuk elvérzett mellettük ?

            Hiszen hazamehettek volna, végtére is gyerekek voltak. Vagy akkor már ők voltak a honfoglalók, a tatár, török elleni bajvívók, a kuruc vitézek örökösei ? És a hatalmas ősöktől kapott minden hagyaték, minden csepp vér átváltozott honszerelemmé ? Tűnjék bár a búcsúszó ünnepélyesnek, kérdéseimre a választ a diáktüzérek sárospataki emléktáblájáról olvastam le: „Honfi ! E tábla előtt ha megállsz, mondd büszke örömmel: megtettétek, amit tőletek a haza várt ! „

 A tápióbicskei csata újrajátszása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése