Minket
nyáron nem csak a folyóvíz hűsít
A keleti országrész sörellátása igencsak akadozott a
hatvanas években, így az új gazdasági mechanizmus sodrásában egy 1968-as
gazdasági bizottsági határozat döntött arról, hogy a térség nehézipari dolgozói
- kohászok, gépipari, vegyipari munkások - igényeinek kielégítésére ide sörgyár
kell. A célszerűség jegyében Miskolcra böktek először a térképen, csakhogy az
ipari központként is funkcionáló borsodi megyeszékhelyen akkortájt tragikus
volt a vízhelyzet - a panelházakban, a harmadik emelet fölötti csapok hörgésére
biztos sokan emlékeznek. Így esett a választás a Hernád partján fekvő Bőcsre,
ahol az ipari termeléshez szükséges folyóvíz és a sör gyártásához szükséges jó
minőségű, tiszta rétegvíz is rendelkezésre állt. A sörgyártáshoz szükséges nagy
mennyiségű - naponta tízezer köbméter - vizet ma sem a folyóból, parti szűrésű
kutakból, hanem öt, harminc méter mély artézi kútból nyerik, így az időnkénti
árvíz nem eredményez vízminőség-romlást.
A Hernád melletti bőcsi sörgyár a 88 hold alapterületű
beruházással, évi 1,2 millió hektoliter tervezett termeléssel a korabeli
Magyarország 5. sörgyára volt. Az üzem több mint 1000 ember (nagy részük női
munkaerő) számára helyben kínált munkalehetőséget. Az előállított sört pedig
nemcsak itt, hanem a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi, a kisvárdai és a
berettyóújfalui kirendeltségeken is tervezték palackozni, valamint tervek
születtek arra is, hogy a jövőben Mátészalkán is létesítenek fejtőüzemet. Ezzel
az egész régióban új munkalehetőségek reménye csillant fel. Ezen kívül a hevesi
és borsodi termőföldeken folyó árpa és komló termesztéssel az ottani termelőszövetkezeteket
is segíteni kívánták.
Mutatós falfelület |
1972-ben indult az építkezés. A tervezett júniusi
átadás azonban megkésett. Az év nyarán a malátagyár és a kazánház még csak
félkész állapotban volt. Az viszont már kialakult, hogy termékeiket a 30 napos
eltarthatóságú Borsodi Kinizsi, a 8 napos eltarthatóságú Borsodi Világos és Borsodi Barna néven hozzák majd
forgalomba. Azt is tervezték, hogy gyártani fognak pilseni típusú és
néhány speciális sört is, a termelés 75 százalékát palackozzák, a többi hordós
áru lesz. Az első sörfőző szakember gárdát Kőbányára küldték eltanulni a
sörkészítés tudományát.
Bár 1972 november 9-én megindult a sörfőzés, az üzem
még csak félkész állapotban volt. Ha egyszer elkészül „az ország legmodernebb
ilyen jellegű létesítménye lesz” – vélték a korabeli szakemberek. „A főzőházi
automata az egyik újdonság — közölte Kékesi Ferenc. — A sörfőzés nem kézi,
hanem távvezérléssel, irányítással és szabályozással történik. A másik: a zárt
erjesztéses technológia. A bőcsi sörgyár évente 18 ezer tonna malátát és 1,2
millió hektoliter sört gyárt majd.” , írta egy korabeli újság.
Az első sör november 30-án készült el. A gyár teljes
átadásának legutoljára módosított határideje 1972. december 31-e volt. A
hordófejtő üzemrész azonban ekkorra sem készült el, így hordós sört csak a
következő év tavaszára ígértek a gyártók. A gyár termelési terve ennek ellenére optimista volt: 1973
márciusától naponta 3000 hektoliter sör eladását tervezték, amelyet a nyári
csúcsforgalom idején napi 5000 hektoliterre bővítenek. A nyár folyamán
megkezdődött a Pepsi Cola-palackozása is. A második félévben pedig a Mátyás
sörhöz hasonló, pilzeni típusú sört is készítettek, és az év karácsonyára
újdonságnak szánták a Rákóczi barna sört.
A tervek bejöttek. 1976-ra a sörfogyasztás gyors növekedése
szükségessé tette a gyár további bővítését, amely révén évente 500 ezer
hektoliterrel növelték a termelését. Két évvel később új üdítő italokkal is
bővítették a gyártmányskálát, a Pepsi-Cola mellett megjelentek a citrom-,
narancs- és grapefruit ízesítésű italok Gyöngy
márkanéven. 1982-ben megjelent a diabetikus világos sör, amelyet először a
Bőcsi Sörgyár készített. A nyolcvanas évek nagy újítása a malátaüzem bővítése
volt. Erre azért volt szükség, mert a Komáromi Sörgyár Bőcsről szállította a
szükséges malátát. Nem csak a hazai söriparral épített ki együttműködési
megállapodást a borsodi üzem. Az NSZK-beli Spaten gyárral kötött megállapodás
szerint 1988-ban a budavári Fortuna utcában nyílott egy Spaten sörbár, ahová a
bőcsiek licenc alapján gyártották a Spaten sört.
1987-ben Magyarországon elsőként a Borsodi dobta
piacra az újdonságnak számító alkoholmentes sört, a Borsodi Pólót, valamint az
50 literes hordós kiszerelésű sört.
A vállalat 1990-ben részvénytársasággá alakult, majd
egy évvel később privatizálták, így Európa egyik vezető söripari vállalkozása,
a belga Interbrew tulajdona lett. Ezzel a Borsodi magyarországi termékpalettája
rengeteg új termékkel bővült. 1993-1994 között a német Spaten Premium Lager,
majd a Holsten gyártása és forgalmazása kezdődött meg.
Generációk egymás mellett |
A Borsodi elkezdett barna sört is forgalmazni, és
1995-ben belföldön reformerként Borsodi Világos sörét fémdobozos kiszerelésben
is árusítani kezdte. 1996-ban a népszerű, amerikai Rolling Rockkal, a következő
évben pedig a Stella Artois-val bővült a kínálat. Még ebben az évben a Borsodi
Sörgyár Rt. - a magyar söripari vállalatok közül elsőként - megszerezte az ISO
9001 nemzetközi minőségbiztosítási tanúsítványt.
A Borsodi Sörgyár a XXI. századba lépve is folytatta
fejlesztéseit, újabb és újabb termékekkel örvendeztetve meg a hazai
sörfogyasztókat, elég csak a 2002-es újdonságokra, az 1 literes Nagy Testvérre
vagy az alkoholmentes Stella Artois-ra gondolnunk. A 2003-as jubileumi év is
számos meglepetéssel szolgál: a könnyen fogyasztható Borostyán sörkülönlegesség
mellett a sörgyárral együtt 30. születésnapját ünneplő Borsodi limitált
szériája teszi emlékezetessé az évfordulót.
A harmincadik évforduló alkalmából került sor Európa
legnagyobb silófestésére is. 2004-ben megjelent a hazai piacon egy új műanyag
palack, amely a speciális Q-pack technológiának köszönhetően képes a sör
élvezeti értékének, minőségi követelményeinek megfelelő, mégis könnyű kényelmi
csomagolást biztosítani.
2005. márciusában átadásra kerül egy új sörfőző ház,
mely megnövelt kapacitásával kiváltja a korábbi sörfőző házat. A régi főzőház
megújult szerepben, látogatói központként működik.
A környezettudatos működés érdekében tett
erőfeszítések egyik legnagyobbika az az új szennyvíztisztító, amely 2006-ben
került átadásra. Az előírásokban rögzített határértékeknél jóval kedvezőbb
eredményeket biztosító szennyvíztisztító e mellett a bioenergia felhasználását
is lehetővé teszi a sörgyártás folyamatában.
A Borsodi Sörgyár 2011-ben bevezette a hazai piacra az
első, széles körben elérhető ízesített söröket, a Borsodi Friss termékcsaládot.
A kategóriateremtő Borsodi Friss immár több ízben, illetve hozzáadott cukor
nélkül is elérhető a fogyasztók számára. A nagyszabású termékinnovációk után
jelentős csomagolásfejlesztésre került sor. A 2012-ben átadott új gyártósor
szinte korlátlan lehetőségeket nyit a dobozos csomagolások területén.
2013-ban a Borsodi új ízekkel frissítette ízesített
söreinek választékát, valamint megkezdte a Borsodi Super Dry gyártását és
értékesítését a magyar piacon. A különleges komlónak és az új sörfőzési
technológiának köszönhetően, az új Borsodi Super Dry keserű utóíze rövid, így
minden egyes kortya olyan, mint az első.
2014-ben a Borsodi újabb innovációt vezetett be
dobozos söreinél: a nyitáshoz használt új Open air technológiával a sör
simábban kiönthető és könnyebben kortyolható. További ízek jelentek meg a
Borsodi Friss termékcsaládban, valamint a Borsodinak köszönhetően - a
ciderrajongók nagy örömére - a cseresznyés izű Carling British Cider is kapható
lett a hazai boltokban.
A gyár a fent leírt újdonságok mellett mind a mai
napig fejlődő tendenciát mutat, biztosítva ezzel a fogyasztóknak egy remek
szomjoltót, míg a környék lakóinak megannyi munkahelyet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése