2017. január 2., hétfő

34. császári és királyi gyalogezred emlékműve



A Turul szobor


Abaúj és Borsod megye határán, Szikszó és Miskolc között a 3-as főút mellett az újfalusi parton –a dombtetőn- áll a 34. császári és királyi gyalogezred emlékére állított emlékmű, közismertebb nevén, a "Turul". A 12 méternél magasabb mészkő oszlopon Pócsik István szobrász alkotta Turulmadár található.
József főherceg az emlékmű avatásán
Az ezredet még Mária Terézia alapította 1753-ban. Az I. világháborúban ide sorozták be a borsodi és abaúji fiatalokat. A 34-esek későbbi ezredtulajdonosa II. Vilmos lett, de ebben az időben már csak szimbolikus jelentőséggel bírt és nagyjából kimerült abban, hogy az ezred felvette az ezredtulajdonos nevét. Ettől függetlenül a császár a szívén viselte az ezred sorsát, figyelemmel kísérte a harcaikat, komolyabb fegyvertények után kitüntetéseket küldött az ezred tagjainak, és ha alkalma adódott rá, akkor meglátogatta az ezredet.
,,Gyöngyszeme volt az osztrák-magyar ármádiának a Vilmos császárról elnevezett 34-es gyalogezred, Kassa háziezrede. Kétszáz éven át, III. Károlytól IV. Károlyig, Abaúj és Borsod vitéz fiai vitték diadalról-diadalra ezredzászlaját; Sziléziában és Lombardiában, Gácsországban és a Brenta völgyén, ezerszám hullottak el és haltak hősi halált a világháború vérzivatarában” – olvashatjuk egy 1932-es vármegye történetét taglaló monográfiában.
Avatási ünnepség
Az emlékművet a harcokban elesett bajtársaik emlékére állították a túlélők, a Darvas Béla -ongai földbirtokos- által adományozott helyen. 1931. október 11-i ünnepélyes leleplezésén József királyi herceg is részt vett. A 12 méter magas, haraszti kemény mészkőből készült oszlop Ligeti Miklós szobrász alkotása. Felső részén két évszám - 1733-1918 - olvasható, talapzatán az ezred kőből kifaragott címere látható. Alatta a következő felirat olvasható: "Ezen emlékművet a világháborúból élve visszakerült bajtársak emelték az ezred emlékének megörökítésére."
Az oszlop tetejére hatalmas, karmai közt kardot tartó, bronz turulmadarat helyeztek. Ezt az 50-es években eltávolították, majd nem sokkal később eltűnt a megyeháza pincéjéből.
1990-ben - a szikszói, az ongai, az arnóti és a felsőzsolcai önkormányzatok adományaiból - helyreállították az obeliszket, kijavították a megrongált feliratokat és az oszlop tetejére pedig visszakerült a Pócsik István által készített turul. Avatásán részt vett Für Lajos honvédelmi miniszter.
Évente, október 23.-án a Magyar Köztársaság állami ünnepnapján, és az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján a környező települések úgynevezett Turul futóversenyt rendeznek, melynek itt található a célállomása.


Képek az emlékműről






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése