2016. április 29., péntek

Felsődobsza-Várdomb



Egy elfeledett földvár


A várdomb elhelyezkedése
A Felsődobszától DK-re húzódó meredek part felett széles fennsík terül el. Ennek szélén, az országúttól 150 m-re É-i irányában különálló és keskeny, hosszan elnyúló gerinc ugrik ki, a Várdomb. A 19. század végén és a 20. század első felében több helyen egyaránt kőkori földvárként és gazdag borzkori telepként szerepel.  
A földvár maradványa
A földvár és a hozzá csatlakozó, egyelőre csak feltételezett nyílt telep korát Bóna István legújabb kormeghatározása alapján a középső bronzkori füzesabonyi kultúra jelentősebb erődített telepeinek sorába helyezhetjük. Ha Miskolcról észak felé haladunk: Felsőzsolca, Onga, Újcsanálos, Felsődobsza, Hernádbűd, Leányhegy, Tóhegy, Süllyedt-bánhegy, Telkibánya és Abaújvár földvárait találjuk (a sor folytatódik a Hernád szlovákiai szakasza mentén is). Felsődobsza is egyik láncszeme lehetett ennek a védelmi vonalnak.

Bronzkori kard Felsődobszáról
Területe erősen bolygatott, D-ről elhanyagolt, bokros-gazos terület csatlakozik hozzá. A lelőhely mai állapota nem teszi lehetővé a földvár eredeti kiterjedésének és alakjának megismerését. Ez a gerinc az egykori sáncvárnak ma már csak erősen megcsonkított maradványa. Jelenlegi hossza 40, szélessége 8 m, felszíne sima, füves. D-i végét a fennsíktól valamikor árok választotta el, de ennek méreteit és alakját nem lehet már meghatározni, csak a Ny-i oldalra fut le egy kis része. Az árkon túl, a D-felől csatlakozó fennsíkon lehetett a folytatódó, nyílt telep, bár ennek konkrét jelei az erősen bokros területen nem láthatók. A „földvár-roncs" Ny-i oldala alatt meredek part folytatódik tovább a csatlakozó fennsík
Alakja a legújabb felmérések szerint
szélén, jelezve a feltételezhető telep szélét. K-i és D-i irányban azonban semmilyen nyom nem utal arra, hogy ez a külső, nyílt telep meddig terjedt ki.
A legkorábbi ismert adatok szerint 1835 körül a „halmokban" több felsődobszai lakos ásott. A keskeny gerinc oldala köröskörül igen meredek, többnyire szakadékos. Az újkorban sokat lebányásztak belőle, K-i oldalába négy pincét vágtak bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése